Achizițiile pentru spitale vor fi făcute de MS, pentru a se evita prețurile mari – proiect

Achizițiile pentru spitale vor fi făcute de MS, pentru a se evita prețurile mari - proiect
Publicat: 19/11/2012, 22:29
Actualizat: 19/05/2015, 18:43

Ministerul Sănătății (MS) va face achiziții pentru spitalele din rețeaua proprie și cea a autorităților administrației publice locale, după ce a constatat că au fost cazuri când prețul de cumpărare a unui anumit produs a fost și de zece ori mai mare de la o unitate la alta, potrivit unui proiect.

Proiectul de hotărâre de guvern vizează, astfel, desemnarea Ministerului Sănătății ca unitate de achiziții centralizată.

Potrivit proiectului, unitatea de achiziții centralizată, respectiv MS, încheie acorduri-cadru, în numele și pentru unitățile sanitare publice cu paturi din rețeaua ministerului și cea a autorităților administrației publice locale.

În prezent, fiecare spital/unitate sanitară cu paturi desfășoară, în mod individual, procedurile de achiziții publice pentru achiziția de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili și lubrefianți pentru parcul auto. În acest condiții, spun inițiatorii proiectului, sunt situații în care prețurile de achiziție a medicamentelor, materialelor sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili și lubrefianți pentru parcul auto diferă de la un spital la altul, la același produs și cu aceleași specificații tehnice, chiar și în situația în care acesta provine de la același producător sau distribuitor. În unele cazuri, prețurile de achiziție au variație foarte mare, ajungând chiar la valori de zece ori mai mari, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Tot în nota de fundamentare, la capitolul schimbări preconizate, Ministerul Sănătății este desemnat ca unitate de achiziții centralizată, care atribuie contracte de achiziție publică sau încheie acorduri-cadru, în numele și pentru unitățile sanitare publice cu paturi din rețeaua MS și cea a Ministerului Administrației și Internelor.

Prin această măsură, ministerul preconizează că vor fi realizate economii ca urmare a faptului că pentru o cantitate mare de produse achiziționate prețul va fi mai mic decât dacă s-ar achiziționa o cantitate mică de produse. De asemenea, prin organizarea de proceduri de achiziție la nivel național, se urmărește, pe lângă schimbarea variațiilor de preț și asigurarea continuității în achiziționarea produselor și serviciilor, calitatea uniformă a produselor și serviciilor, dar și gestionarea eficientă a resurselor financiare alocate și obținerea unui preț de achiziție scăzut.

Prevederile hotărârii nu se aplică achizițiilor a căror sursă de finanțare este asigurată din fonduri alocate de autoritățile administrației publice locale, donații, sponsorizări și fonduri din proiecte cu finanțare rambursabilă și nerambursabilă, se mai arată în proiect.

Conform aceluiași proiect, MS preconizează că primele produse achiziționate în acest sistem ar putea fi livrate începând cu semestrul II al anului 2013, având în vedere volumul mare de produse, specificații tehnice și termenele de derulare a procedurilor de achiziție.

Ministerul Sănătății va elabora norme de aplicare a sistemului centralizat la nivel național de achiziționare de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili și lubrefianți pentru parcul auto, în termen de 10 de zile de la publicarea hotărârii de guvern.

Proiectul se află în dezbatere publică până la 19 decembrie.

Ministrul Sănătății, Raed Arafat, a anunțat în emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV, că achizițiile pe termen lung de materiale, aparatură, medicamente scumpe și în cantitate mare vor fi făcute de Ministerul Sănătății, care va deveni unitate centrală de achiziții pentru sistemul sanitar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O turistă dispărută de vineri în Grecia a trimis un mesaj de urgență hotelului unde...
Pescobar, jefuit când se afla în Germania, la EURO 2024. Imagini halucinante cu hoţul în...
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată...
IMAGINILE ANULUI: Ramona Gabor sare în brațele Irinei Columbeanu! Sora Monicăi a aterizat la București,...
Plătită să nu facă nimic timp de 20 ani, o femeie a dat în judecată...
BREAKING | Andrei Muraru a murit într-un accident cumplit de motocicletă 😢
Soția lui Mihai Petre, diagnostic-ȘOC de la medici: tumoră pe coloană! Declarațiile terifiante ale Elwirei
Tinerii care au învins primari aflaţi în funcţie de zeci de ani. La 26 de...
"Au murit într-o secundă!" Au apărut imaginile de pe camerele de supraveghere cu accidentul în...
„Sunt cel mai fericit tată din lume”. Interviul oferit de Irinel Columbeanu și fiica sa...
Cele mai 'bunese' iubite de fotbaliști de la Euro 2024. Pe ce loc sunt româncele
Cum schimbi CORECT treptele la o manuală pe benzină?
Premierul Marcel Ciolacu a fost primit de prim-ministrul Statului Liber Bavaria
LEGUMA care este cel mai bun AFRODIZIAC! Egiptenii antici o mâncau zilnic
S-a dat lege nouă în România. Decizie pentru casele vechi. Soluția cerută de ani de...
România se topește. Temperaturi ireale, imposibil de suportat
Ce a urmat după ce un client i-a aruncat cu cafea în față vânzătoarei. Fata...
„Înfricoșător!” Descoperire sinistră făcută de o femeie în imaginile din vacanță, chiar din hotel! A...
Teoria Ștefaniei cu privire la descalificarea iubitului ei din Casa Iubirii. “Este cineva.”
Vichi Raileanu a devenit mamă pentru a doua oară: "Suntem cei mai fericiți din lume”
BANCUL ZILEI. Coafeza către clientă: - Care e ocazia, iubita? Nuntă, botez, iubit nou?
O structură circulară misterioasă din Grecia i-a uimit pe arheologi
×